Co zawsze warto mieć w lodówce?

Jesteśmy tylko ludźmi. Nie zawsze mamy czas i chęć na gotowanie, wymyślanie potraw, wyjście do sklepu po składniki. Co wtedy robimy? Zamawiamy pizzę albo pochłaniamy ogromną tabliczkę czekolady. Żeby się przed tym ustrzec warto mieć zawsze na podorędziu kilka sztuk prowiantu, z których da się szybko zrobić coś jadalnego.

Image00017

1. Mrożonki.

Ha! Jakie to proste! Do zupy ogórkowej można dorzucić kaszę jaglaną lub quinoa. Marchewka z groszkiem, z  ryżem i soczewicą, z dodatkiem przypraw – fajny obiad. Truskawki do szejka. Pycha.

2. Włoszczyzna

Możemy szybko zrobić z niej zupę albo dodać do ryżu/kaszy jaglanej. Przyprawy ratują sytuację.

3. Pomidory w puszce  i koncentrat pomidorowy

Pomidory, makaron, czosnek, sól, pieprz. Albo zupa pomidorowa.

4. Suszone pomidory, oliwki, pestki słonecznika i dyni

Magiczne składniki . Jakkolwiek nie połączycie ryżu lub makaronu z warzywami dorzucając do nich kilka suszonych pomidorów, oliwek czy pestek zmieniacie smak na bardziej wyrazisty.

5. Kumin,curry, garam masala.

Kocham indyjską kuchnię. Najprostsze danie z tymi przyprawami staje się przepyszne.

6. Surowa czekolada

Czyli najzdrowsza i najprawdziwsza. Droga, więc nie będziecie pochłaniać jej kilogramami. Przydatna w stanie słodyczowej desperacji.

7. Banany

Banan to najszybsza przekąska świata. Można go zmiksować z innymi owocami ( np. mrożonymi truskawkami) albo kakao.

 

Oczywiście na co dzień potrzebujemy większej różnorodności. Wszelakich warzyw, strączków, zielonych liści, owoców, orzechów itp. Ale ogórkowa z mrożonki zawsze będzie lepsza niż pudełko lodów;)  A jakie są wasze składniki na szybkie dania w chwili kryzysu?

22 Comments Co zawsze warto mieć w lodówce?

  1. kikimora

    Bardzo podobne jak u Ciebie. Ja jeszcze zawsze mam różnokolorowe odmiany soczewicy. Jest najlepszym przyjacielem zabieganej studentki, wrzucam do zupy i gotuje się razem z warzywami :)

    Reply
        1. Agata Ucińska

          Wielbię czerwoną, chyba najszybciej się gotuje i jest bardzo delikatna. Ale zielona i brązowa też dobre.

          Reply
    1. Agata Ucińska

      Do zup, do sałatek, do ryżu z warzywami, do indyjskich dań. Nawet pasztet można z niej zrobić :) Chyba muszę jej poświęcić oddzielny post, bo jest szybka, uniwersalna i mega zdrowa.

      Reply
      1. Joanna

        Byłoby super, gdybyś napisała o soczewicy. Nigdy jej nie jadłam, nie mam pojęcia jak smakuje, do czego jej użyć, jak ją przyrządzić żeby smakowała dobrze, a mam ochotę urozmaicić trochę swój jadłospis. :)

        Reply
  2. Paulina

    Wszystkie składniki oprócz czekolady mam w kuchni. Chyba nie potrafiłabym bez nich gotować :)

    Pytanie – gdzie kupujesz surową czekoladę? Można ją dostać w Warszawie gdzieś stacjonarnie, czy zamawiasz przez internet?

    Reply
    1. Agata Ucińska

      We wszystkich eko sklepach ją widziałam. A także na półce”eko” w moim osiedlowym sklepie:) Super jest też surowe kakao do szejków.

      Reply
  3. Joanna

    Od kiedy wyprowadziłam się z domu i staram się nie jeść na mieście, tylko samemu sobie przygotowywać obiady nauczyłam się wykorzystać właściwie wszystko co mam w lodówce i zdarzało mi się wyczarować smaczny obiad właściwie w niczego. ;)
    Ja może nie w lodówce, ale w szafce zawsze mam puszkę kukurydzy i groszku, do tego ryż i jakieś przyprawy i „kryzysowy” obiad jak znalazł. Poza tymi wspomnianymi rzeczami polecam zawsze mieć w zanadrzu kaszę, jakieś makarony, a w lodówce dlaczego nie np. sos pomidorowy (kupny lub domowej roboty)?

    Reply
  4. Joanna

    Ja mam jeszcze puszkę kukurydzy i mojej ukochanej czerwonej fasolki, i kostkę chudego twarogu. Dobrze jest miec taki „żelazny zestaw” :)

    Reply
  5. Dobry Ruch

    Mam za sobą pierwsza próbę ugotowania kaszy jaglanej. Zgodnie z przepisem na opakowaniu…wyszła mi przypalona breja..czy tak ma być, czy coś robię nie tak? Szklanka kaszy, 2 wody, gotuje pod przykryciem 20 min do pochłonięcia wody przez kaszę…i przypalenia brei… :/

    Reply
    1. Agata Ucińska

      Hmmm spróbuj krócej gotować i kontroluj co się dzieje z wodą :) Nie powinna być brejowata. Niektórzy prażą przed ugotowaniem.

      Reply
      1. Mari

        Ja prażyłam. Czytałam, że można zalewać zimną wodą. Podobno nie jest wtedy gorzka. Wczoraj gotowałam pierwszy raz i smaczna wyszła, z tym że ja zawsze na małym ogniu kasze i ryż gotuję. Może dlatego.

        Reply
      2. Wood

        thanks for writing this plugin, I'll try it out asap. I sounds like it gives you malware notices from within wordpress admin, any chance you're also working on getting the rest of the webmaster features to show in there too? Better google analytics inetgration with the wordpress admin area would be awesome too!

        Reply
    2. Magda

      Ja zawsze na daną porcję kaszy daję trzy razy większą objętość wody, gotuję 10 minut. Trzeba obserwować bo w ostatnich minutach kasza lubi przywierać do dna garnka, warto wtedy dodać odrobinę wody i lekko zamieszać.

      Reply
  6. maugomaugo

    mrożone warzywa na parze z kaszą jaglaną to ostatnio moje częste danie, raz pyszne, dwa lekkie, trzy gotowe w 20 min.
    No i banany – moje ukochane ukochane, uwielbiam je, można się nimi najeść szybko i zdrowo!

    Reply
    1. Debra

      These are Amazing!!! Congrats to the Beautiful Bride and Groom! Amber has captured the seatnsional feelings the two of you have for each other in these photos. It is a dazzling thing to see!!! Thank you for sharing a bit of your special day with all of us!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.