Co zawsze warto mieć w lodówce?

Jesteśmy tylko ludźmi. Nie zawsze mamy czas i chęć na gotowanie, wymyślanie potraw, wyjście do sklepu po składniki. Co wtedy robimy? Zamawiamy pizzę albo pochłaniamy ogromną tabliczkę czekolady. Żeby się przed tym ustrzec warto mieć zawsze na podorędziu kilka sztuk prowiantu, z których da się szybko zrobić coś jadalnego.

Image00017

1. Mrożonki.

Ha! Jakie to proste! Do zupy ogórkowej można dorzucić kaszę jaglaną lub quinoa. Marchewka z groszkiem, z  ryżem i soczewicą, z dodatkiem przypraw – fajny obiad. Truskawki do szejka. Pycha.

2. Włoszczyzna

Możemy szybko zrobić z niej zupę albo dodać do ryżu/kaszy jaglanej. Przyprawy ratują sytuację.

3. Pomidory w puszce  i koncentrat pomidorowy

Pomidory, makaron, czosnek, sól, pieprz. Albo zupa pomidorowa.

4. Suszone pomidory, oliwki, pestki słonecznika i dyni

Magiczne składniki . Jakkolwiek nie połączycie ryżu lub makaronu z warzywami dorzucając do nich kilka suszonych pomidorów, oliwek czy pestek zmieniacie smak na bardziej wyrazisty.

5. Kumin,curry, garam masala.

Kocham indyjską kuchnię. Najprostsze danie z tymi przyprawami staje się przepyszne.

6. Surowa czekolada

Czyli najzdrowsza i najprawdziwsza. Droga, więc nie będziecie pochłaniać jej kilogramami. Przydatna w stanie słodyczowej desperacji.

7. Banany

Banan to najszybsza przekąska świata. Można go zmiksować z innymi owocami ( np. mrożonymi truskawkami) albo kakao.

 

Oczywiście na co dzień potrzebujemy większej różnorodności. Wszelakich warzyw, strączków, zielonych liści, owoców, orzechów itp. Ale ogórkowa z mrożonki zawsze będzie lepsza niż pudełko lodów;)  A jakie są wasze składniki na szybkie dania w chwili kryzysu?

RELATED POSTS

22 komentarze

  1. Odpowiedz

    kikimora

    16/01/2014

    Bardzo podobne jak u Ciebie. Ja jeszcze zawsze mam różnokolorowe odmiany soczewicy. Jest najlepszym przyjacielem zabieganej studentki, wrzucam do zupy i gotuje się razem z warzywami :)

    • Odpowiedz

      Agata Ucińska

      16/01/2014

      też wrzucam soczewicę gdzie się da, jest najlepsza :D

      • Odpowiedz

        LotsOfSources

        17/01/2014

        A jaką soczewicę polecacie? :)

        • Odpowiedz

          Agata Ucińska

          17/01/2014

          Wielbię czerwoną, chyba najszybciej się gotuje i jest bardzo delikatna. Ale zielona i brązowa też dobre.

          • LotsOfSources

            21/01/2014

            Ha, to się zaopatrzę w czerwoną zatem, w pierwszej kolejności :)

  2. Odpowiedz

    BlingAlley

    16/01/2014

    Szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia do czego można użyć soczewicy. :D

    • Odpowiedz

      Agata Ucińska

      16/01/2014

      Do zup, do sałatek, do ryżu z warzywami, do indyjskich dań. Nawet pasztet można z niej zrobić :) Chyba muszę jej poświęcić oddzielny post, bo jest szybka, uniwersalna i mega zdrowa.

      • Odpowiedz

        Joanna

        20/01/2014

        Byłoby super, gdybyś napisała o soczewicy. Nigdy jej nie jadłam, nie mam pojęcia jak smakuje, do czego jej użyć, jak ją przyrządzić żeby smakowała dobrze, a mam ochotę urozmaicić trochę swój jadłospis. :)

  3. Odpowiedz

    Paulina

    16/01/2014

    Wszystkie składniki oprócz czekolady mam w kuchni. Chyba nie potrafiłabym bez nich gotować :)

    Pytanie – gdzie kupujesz surową czekoladę? Można ją dostać w Warszawie gdzieś stacjonarnie, czy zamawiasz przez internet?

    • Odpowiedz

      Agata Ucińska

      16/01/2014

      We wszystkich eko sklepach ją widziałam. A także na półce”eko” w moim osiedlowym sklepie:) Super jest też surowe kakao do szejków.

  4. Odpowiedz

    Joanna

    16/01/2014

    Od kiedy wyprowadziłam się z domu i staram się nie jeść na mieście, tylko samemu sobie przygotowywać obiady nauczyłam się wykorzystać właściwie wszystko co mam w lodówce i zdarzało mi się wyczarować smaczny obiad właściwie w niczego. ;)
    Ja może nie w lodówce, ale w szafce zawsze mam puszkę kukurydzy i groszku, do tego ryż i jakieś przyprawy i „kryzysowy” obiad jak znalazł. Poza tymi wspomnianymi rzeczami polecam zawsze mieć w zanadrzu kaszę, jakieś makarony, a w lodówce dlaczego nie np. sos pomidorowy (kupny lub domowej roboty)?

    • Odpowiedz

      Agata Ucińska

      17/01/2014

      o, kukurydza i groszek, właśnie :)

  5. Odpowiedz

    Small Sapphire

    20/01/2014

    Surowa czekolada?! Pierwsze słyszę o czymś takim poważnie :D Jak to dobrze przebywać wśród blogerów Aż muszę to wygooglować :D

  6. Odpowiedz

    Joanna

    21/01/2014

    Ja mam jeszcze puszkę kukurydzy i mojej ukochanej czerwonej fasolki, i kostkę chudego twarogu. Dobrze jest miec taki „żelazny zestaw” :)

  7. Odpowiedz

    Dobry Ruch

    21/01/2014

    Mam za sobą pierwsza próbę ugotowania kaszy jaglanej. Zgodnie z przepisem na opakowaniu…wyszła mi przypalona breja..czy tak ma być, czy coś robię nie tak? Szklanka kaszy, 2 wody, gotuje pod przykryciem 20 min do pochłonięcia wody przez kaszę…i przypalenia brei… :/

    • Odpowiedz

      Agata Ucińska

      24/01/2014

      Hmmm spróbuj krócej gotować i kontroluj co się dzieje z wodą :) Nie powinna być brejowata. Niektórzy prażą przed ugotowaniem.

      • Odpowiedz

        Mari

        25/02/2014

        Ja prażyłam. Czytałam, że można zalewać zimną wodą. Podobno nie jest wtedy gorzka. Wczoraj gotowałam pierwszy raz i smaczna wyszła, z tym że ja zawsze na małym ogniu kasze i ryż gotuję. Może dlatego.

      • Odpowiedz

        Wood

        19/11/2016

        thanks for writing this plugin, I'll try it out asap. I sounds like it gives you malware notices from within wordpress admin, any chance you're also working on getting the rest of the webmaster features to show in there too? Better google analytics inetgration with the wordpress admin area would be awesome too!

    • Odpowiedz

      Magda

      11/05/2014

      Ja zawsze na daną porcję kaszy daję trzy razy większą objętość wody, gotuję 10 minut. Trzeba obserwować bo w ostatnich minutach kasza lubi przywierać do dna garnka, warto wtedy dodać odrobinę wody i lekko zamieszać.

    • Odpowiedz

      Esther

      19/11/2016

      There is a critical shortage of invormatife articles like this.

  8. Odpowiedz

    maugomaugo

    16/02/2014

    mrożone warzywa na parze z kaszą jaglaną to ostatnio moje częste danie, raz pyszne, dwa lekkie, trzy gotowe w 20 min.
    No i banany – moje ukochane ukochane, uwielbiam je, można się nimi najeść szybko i zdrowo!

    • Odpowiedz

      Debra

      19/11/2016

      These are Amazing!!! Congrats to the Beautiful Bride and Groom! Amber has captured the seatnsional feelings the two of you have for each other in these photos. It is a dazzling thing to see!!! Thank you for sharing a bit of your special day with all of us!

ZOSTAW KOMENTARZ