Ostro na słodko

 Uwielbiam sałatki. Są dobre o każdej porze dnia. Można w nich zaszaleć ze smakami. Czasem ogarnia mnie kulinarne natchnienie i w mgnieniu oka wymyślam coś nieziemsko pysznego. Tak właśnie stało się wczoraj. Sałatka, a w zasadzie surówka – trochę ostra, trochę słodka. Jednocześnie bardzo prosta.
IMG_1189

Potrzebne:

  • rukola
  • kaki czyli sharon
  • pomarańcza
  • limonka
  • garstka nerkowców i pestek dyni
Do rukoli dodajemy pokrojone w kostkę kaki i pomarańczę. Polewamy wyciśniętym sokiem z limonki.
Dosypujemy zmielone orzechy. I troszkę pestek dyni.
Kaki to bardzo ładny owoc. I słodziutki. I zdrowy, jak to z owocami bywa. Można go dostać już prawie wszędzie.

Limonka i pomarańcza  neutralizują ostrość rukoli. I ten orzechowy posmak!

Kiedy tak pisałam o swojej wspaniałej sałatce, prawie spłonął mi batat w piekarniku.

RELATED POSTS

4 komentarze

  1. Odpowiedz

    Florence Black

    21/11/2012

    Hmm… bardzo ciekawe połączenie.

  2. Odpowiedz

    Szary Burek

    22/11/2012

    Aż zgłodniałem :)

  3. Odpowiedz

    Kama

    23/11/2012

    Pysznie brzmi. W takiej postaci rukoli jeszcze nie jadłam :)

  4. Odpowiedz

    Sylwia

    07/02/2017

    Ta sałatka jest tak pyszna, że wpisałam ją do przepiśnika:) dziękuję za przepis!

ZOSTAW KOMENTARZ