Twarożkowa sałatka z kalafiora

Teściowe cieszą się złą sławą. Tymczasem ja jestem szczęściarą, bo mam najfajniejszą Teściową na świecie. Ostatnio ją odwiedziliśmy i nauczyłam się robić świetną sałatkę. Sałatkę, która może pełnić funkcję twarożku dla roślinożerców. Dzielę się przepisem i zmykam, bo po intensywnym weekendzie na uczelni, panieńskim przyjaciółki i urodzinach (ach starość!), zapowiada się jeszcze bardziej szalony tydzień.

IMG_4615

 

Składniki: 

kalafior

rzodkiewka

szczypiorek

opcja: pomidor

majonez ( zwykły albo wegański)

czosnek

sól, pieprz

Kalafior należy zetrzeć na tarce, dodać kilka pokrojonych rzodkiewek i pomidorów oraz pokrojony drobno szczypiorek. Następnie dorzucić 2 łyżki majonezu, wycisnąć ząbek czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotowe!

Można podawać na kanapkach:) Na zdjęciu pumpernikiel! Ach, jak ja lubię tę nazwę. Potrawa jest bardzo „aromatyczna”, więc zjadajcie wszystko od razu i nie zostawiajcie w lodówce.

IMG_4617-001

10 Comments Twarożkowa sałatka z kalafiora

  1. Ada

    O, mam wszystko oprócz vegan majonezu, będę kombinować.
    A jakby dorzucić jeszcze z dwa drobniutko pokrojone korniszony?

    Reply
  2. kikimora

    Nigdy nie przepadałam szczególnie za surowym kalafiorem, może ten twarożek by mi go odczarował… Problemem byłby mój antytalent do produkcji wegańskich majonezów, wychodzi mi tylko z fasoli, a on niestety nie jest tak uniwersalny jak ten z mleka sojowego :(

    Reply
  3. frankfurterka

    a ja do tej sałatki dodaje selera naciowego od develey – fajna kombinacja smakow ;)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.