Twarożkowa sałatka z kalafiora

Teściowe cieszą się złą sławą. Tymczasem ja jestem szczęściarą, bo mam najfajniejszą Teściową na świecie. Ostatnio ją odwiedziliśmy i nauczyłam się robić świetną sałatkę. Sałatkę, która może pełnić funkcję twarożku dla roślinożerców. Dzielę się przepisem i zmykam, bo po intensywnym weekendzie na uczelni, panieńskim przyjaciółki i urodzinach (ach starość!), zapowiada się jeszcze bardziej szalony tydzień.

IMG_4615

 

Składniki: 

kalafior

rzodkiewka

szczypiorek

opcja: pomidor

majonez ( zwykły albo wegański)

czosnek

sól, pieprz

Kalafior należy zetrzeć na tarce, dodać kilka pokrojonych rzodkiewek i pomidorów oraz pokrojony drobno szczypiorek. Następnie dorzucić 2 łyżki majonezu, wycisnąć ząbek czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotowe!

Można podawać na kanapkach:) Na zdjęciu pumpernikiel! Ach, jak ja lubię tę nazwę. Potrawa jest bardzo „aromatyczna”, więc zjadajcie wszystko od razu i nie zostawiajcie w lodówce.

IMG_4617-001

10 thoughts on “Twarożkowa sałatka z kalafiora”

  1. O, mam wszystko oprócz vegan majonezu, będę kombinować.
    A jakby dorzucić jeszcze z dwa drobniutko pokrojone korniszony?

  2. Nigdy nie przepadałam szczególnie za surowym kalafiorem, może ten twarożek by mi go odczarował… Problemem byłby mój antytalent do produkcji wegańskich majonezów, wychodzi mi tylko z fasoli, a on niestety nie jest tak uniwersalny jak ten z mleka sojowego :(

  3. frankfurterka

    a ja do tej sałatki dodaje selera naciowego od develey – fajna kombinacja smakow ;)

Skomentuj Agata Ucińska Cancel Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *