Koktajl czekozimowy

Święta, pyszny potrawy i pyszne słodycze. No właśnie – co zrobić, żeby większość pierników została na choince, a nie wylądowała w naszych brzuchach? Od kiedy poczułam świąteczną i zimową atmosferę, gdy brakuje mi słodyczy sięgam po pyszny piernikowy koktajl.

 IMG_0849
Koktajl czekozimowy:
 
– banan lub dwa w zależności od konsystencji, która nas interesuje
– szklanka wody
– łyżka kakao ( ja używam surowego tzn. uzyskanego bez użycia wysokich temperatur, takie kakao ma mnóstwo wartości odżywczych) lub karobu ( słodszy niż kakao, nie ma właściwości stymulujących)

– szczypta przyprawy piernikowej

– opcjonalnie możemy dodać nieco ciepłego mleka roślinnego ( sojowego, migdałowego )
Blendujemy!
Życzę Wam świąt rodzinnych i radosnych, takich podczas których można odpocząć, naładować baterie i oczywiście smacznie zjeść :)

2 Comments Koktajl czekozimowy

  1. Maciej

    Nie mam w Japonii piernikowej przyprawy :( może zastąpić ją mieszanką własnej roboty? Albo dodać wodę będącą naparem z cynamonu, kardamonu, goździków itp ? jak tylko wrócę do Polski od razu wypróbuję smakowity przepis… :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.