Uwielbiam sałatki. Są dobre o każdej porze dnia. Można w nich zaszaleć ze smakami. Czasem ogarnia mnie kulinarne natchnienie i w mgnieniu oka wymyślam coś nieziemsko pysznego. Tak właśnie stało się wczoraj. Sałatka, a w zasadzie surówka – trochę ostra, trochę słodka. Jednocześnie bardzo prosta.
![IMG_1189](https://poczujsielepiej.pl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_1189.jpg)
Potrzebne:
- rukola
- kaki czyli sharon
- pomarańcza
- limonka
- garstka nerkowców i pestek dyni
Do rukoli dodajemy pokrojone w kostkę kaki i pomarańczę. Polewamy wyciśniętym sokiem z limonki.
Dosypujemy zmielone orzechy. I troszkę pestek dyni.
Kaki to bardzo ładny owoc. I słodziutki. I zdrowy, jak to z owocami bywa. Można go dostać już prawie wszędzie.
Limonka i pomarańcza neutralizują ostrość rukoli. I ten orzechowy posmak!
Kiedy tak pisałam o swojej wspaniałej sałatce, prawie spłonął mi batat w piekarniku.
Hmm… bardzo ciekawe połączenie.
Aż zgłodniałem :)
Pysznie brzmi. W takiej postaci rukoli jeszcze nie jadłam :)
Ta sałatka jest tak pyszna, że wpisałam ją do przepiśnika:) dziękuję za przepis!